Hoe herken je het?

Hoe herken je HSP-HSS met afwijzingsgevoeligheid?
In een notendop komt het hierop neer.

  • ‘Sensatie zoekend’: uitdaging, vernieuwing, snel geactiveerd en geënthousiasmeerd, afwisseling, snel op iets uitgekeken. Daarbij het eventueel kunnen genieten van fysieke kick en avontuur en gevoelig voor ontremming. Vernieuwing en snelle verveling spelen hierbij de hoofdrol, zo blijkt uit onderzoek van Saskia Klaaysen uit 2018.  
  • Hoogsensitief: meer en meer gedetailleerd opmerken, dieper verwerken, intensere inwerking met meer emotie en stress, zo stelt Esther Bergsma. Alles doe, zie, voel en ervaar je meer intens en het is daarom logisch dat je eerder overprikkeld bent. Je bent een absolute denker, legt onder andere slimme en creatieve verbanden, je associeert, denkt 10 stappen vooruit, reflecteert, je bent een gevoelsmens, kan je goed inleven in de ander, je bent een helper: een mooi mens!
  • Afwijzingsgevoelig: je bent bang dat je het niet kan, je niet goed genoeg bent of er niet bij hoort. Je bent bang om afgewezen te worden. Je wil dit voorkomen en je reageert bijvoorbeeld door je aan te passen, te pleasen, sterk te zijn of gedrag te kopiëren van een ander.

In een verkeerde mix kan het verkeerd uitpakken. En het lijntje is soms dun, ik weet het! Maar ik heb aan den lijve ondervonden dat HSP-HSS ook vóór je kan werken. Je hoeft er geen last van te hebben als je weet wat het inhoudt en hoe het bij jou zelf werkt. Dan kan je er juist de vruchten van plukken!  

Kijk naar die krachtige zelfstarters, die je volledig kunnen inspireren en die tot de meest fantastische creaties komen. Ze denken groots, hebben mooie, gedegen plannen, hebben moed, zijn charismatisch, warmhartig, zijn goed met mensen, krijgen dingen gedaan, zijn overtuigend en innovatief.

Maar waar gaat het dan fout? Kort door de bocht: de mix tussen actie en opladen/herstellen is niet goed en dat geeft stress. Je staat niet goed bij jezelf, doet niet altijd de juiste dingen met de juiste mensen in de juiste omgeving en/of je hebt last van afwijzingsgevoeligheid. Het kan verschillende uitwerkingen hebben of het is een combinatie van aspecten. Hier wat voorbeelden.

  • Je werkt al een tijdje op dezelfde plek. Je raakt een tikkeltje verveeld, je voelsprieten staan op scherp, je vindt een nieuw project en gaat energiek vol in de actie. Het begin is fantastisch, maar na een paar maandjes wordt het toch wat veel. Geen probleem met wat extra werken. Maar nu word je wat moe, maakt foutjes, raakt hiervan onzeker en je gaat nog harder werken om te compenseren. Dat werkt averechts, je ervaart nog meer onzekerheid, je kan het allemaal niet meer overzien en je vlucht.
  • Je start van alles, zit boordevol ideeën en alles is leuk, maar het is uiteindelijk toch niet bevredigend. Je maakt dus niets af, je verliest vertrouwen in jezelf, weet niet wat je wil en kan. Wat zal de ander wel niet denken? Je kraakt jezelf af en dóór naar schaamte en schuldgevoel.
  • Je weet nog niet zo goed wat je wil en kan. Je bent snel te enthousiasmeren en je ziet veel leuke mogelijkheden. Mensen zien een sterke en enthousiaste persoonlijkheid waar jij op jouw beurt extra gemotiveerd van raakt. Achteraf blijkt, dat het toch niet helemaal past. Dat durf je niet altijd aan te geven, want je bent een commitment aangegaan. Je houdt vol.  
  • Als je naar vroeger kijkt, kan je zien dat je megaveel potentie hebt. Je hebt gave dingen gedaan. Alleen door je onzekerheid heb je je eigen potentie eigenhandig naar de gallemiezen geholpen en nu werk je ver onder je kunnen en mis je zelfvertrouwen. Je voelt aan alles dat je het kan, maar het komt er niet uit. Het lijkt wel of er een muur staat waar je niet doorheen komt.
  • Chaos is per definitie leuk. Je wordt er direct door geactiveerd en je ziet eerder kansen dan gevaar. Het is keihard werken en grenzen bewaken is dan ontzettend lastig.
  • Je hebt het goed voor elkaar, een goede baan, goed salaris, leuke collega’s, maar je bent eigenlijk verveeld. Maar dat heeft iedereen toch wel eens? Dus je blijft zitten. Ondertussen ben je doodmoe van verveling.
  • Je bent een leuke, creatieve fanatiekeling met uiteenlopende interesses, vanuit vroeger al. Maar in je opvoeding ben je, met alle goede bedoelingen, geremd en heb je veel rust en regelmaat meegekregen. Ook nu hou je je maar in, want dat heb je geleerd, en doe je eigenlijk niet waar je hart ligt.

Herken je jezelf hierin of heb je een vraag hierover? Neem contact met mij op! Ik spar graag met je!